Friday, March 6, 2015

Lindude söögimaja

Meie lasteaias on tore komme igal aastal isadepäeva eel paluda isadel ja lastel koos midagi meisterdada ning siis neist koos tehtud esemetest isadepäevaks vahva näitus üles panna.

Sel aastal pakkusin oma meesteele välja idee, et nad teeksid koos lindudele söögimaja. Minu ülesandeks oli internetist erinevaid ideid otsida ja siis parimad kallimale ette näidata. Ühte ideaalset näidet ei leidnud, kuid see tuulamine andis mõtteid ja ettepanekuid, mida oma söögimaja juures näha tahaks või teisiti võiks teha, et see paremini meie oludesse sobiks. Näiteks pidasin ma hädavajalikuks, et majal oleks ka laiem katus, et taevast alla sadav vesi otse linnusöögi peale ei sajaks.

Meie meeste maja sai siis selline:

Materjaliks 7- ja 1-liitrine plastpudel, natuke liimi ja mõned kruvid.
7-liitrisest pudelist sai lõigatud söögimaja põhi ja katus. Ehk siis keskmine osa lõigati välja. Põhjale tehti sisse augud, et sinna kogunev vesi saaks ilusti välja valguda. Põhja äär kaeti pudeli keskosastlõigatud plasti ribaga, et see ei oleks lindude jalgadele terav. 
1-liitrisest pudelist sai linnusöögi hoidla, mille küljel, kohe põhja kohal, on avad (ca 2x2cm), kust linnusöök välja alusele voolab. 
Pudelite suudmed on omavahel liimiga ühendatud. Väiksemal pudelil on kork ära võetud, et suurema pudeli korgi eemaldamisel saaks sealtkaudu söögimaja täita. 
Väiksema pudeli põhi on suurema pudeli alusele kruvidega kinnitatud. Algul sai kasutatud sealgi liimi, kuid ilmselt mõjus pidev temperatuuri kõikumine sellele liimile nõrgestavalt, sest söögimaja täitmisel põhjast kinni võttes otsustas see paar korda söögimajast eralduda. Kruvid hoiavad põhjasid aga ilma probleemideta koos.
7-liitrise pudeli sang on väga hea söögimaja riputamiseks. Meil on oksa küljes üks metallist konks, mille külge siis sai selle sangaga söögimaja edukalt riputada. Maja ripub ilusti ja pealegi ei pääse kass ka sellele liiga lähedale.
Söögimaja täitmiseks kasutame 2-liitrist ilma põhjata plastpudelit. Sellega saab söögimaja täita kahel viisil. Kas valades põhjast sööki söögimajja (pudel on siis nagu kühvel) või siis nii, et keerad täitepudelil korgi ära, asetad pudelite suudmed kohakuti ja lased teradel söögimajja voolata.

Minu meelest sai päris hea söögimaja ja senini on ta meid ka igati hästi teeninud. Tundub, et ka meie linnukestele meeldib, sest kostil käivad nad usinalt. Söögimaja tuleb igapäevaselt täita. Korraga mahub maja juurde toimetama mitu linnukest ja põhi kannab ka harakat.
Mis kõige tähtsam, see meeldib ka pojale :) Tema oli isa-poja ühise meisterdamise tulemusega väga rahul ja selle üle väga uhke. Tema jaoks oli tõsine piin jätta lindude söögimaja lasteaeda näitusele, sest ta oleks kohe järgmisel päeval tahtnud selle üles riputada. 
Nüüd aitavad pudilased söögimaja täita ja me kõik koos vaatame, mis linnud seal söömas käivad. Ja tänu söögimajale on meil nüüd ka pidevalt tuvivalve katusel :)

No comments:

Post a Comment